Kéktúra 17.Nap, Kőszeg -Szeleste

2. Nap

Hát tegnap este nem kellett altatni, fél 9-kor már szundi volt. Pláne, hogy ma is korán kellett kelni, egészen pontosan 03.15.-kor. kb. 40 perc tollászkodás és már mentem is Szelestére. A terv elég necces volt, Szelestéről busszal Sárvárra, ott van 6 perc átszállási idő a vonatra ami Szombathelyre  megy és ott negyedóra van az átszállásra a Kőszegi buszra... Szelestén a Postánál hagytam a kocsit. Jó kis védett parkoló van ott. Nagy nyugisan elsétáltam a buszmegbe ami kb. 200 méterre volt. Álldogálok-álldogálok mikor kijön a megálló mögötti házból egy bácsi és kérdezi, hogy melyik buszra várok. Mondom a Sárvárira. Akkor nem jó helyen állok mert az itt nem áll meg, hanem a kereszteződés utániban. De mondom neki hogy itt a táblán ki van írva.... de akkor sem, higgyem el,és át jött velem, mert ő is oda tartott :) lestem volna biztos ha az orrom előtt megy el busz... 

Beérve Sárvárra jó 10 perc volt a vonat indulásig, ami csodák csodája pontos volt :) 1000 éve nem mentem vonattal :) Szombathelyen is úgy jártam mint Szelestén, abbó a megállóból amit a menetrendek.hu írt nem indult busz Kőszegre... Gyors tudakozódás az információnál és mondják, hogy aha a másik oldalról, innen 100 méterre... na mondom! ezt is majdnem benéztem... :) 

Kőszeg felé elkezdett szakadni az eső. Láttam is, hogy a Kőszegi-hegység esőfüggönyben van de mire beértünk ott már nem esett, kicsit szemerkélt. Mára 39 km volt némi szinttel, amiben 1 kitérő volt betervezve. Nm sok kellett hozzá és már a határszélen vitt a kék! volt is egy határkő ahol egy római kori határkő is volt. 5 km után már le is tértem az Őz-kúthoz, kb. 500m-re volt, onnan szerettem volna tovább menni egy kápolnáig de olyan sűrű és magas susnyásba ment az út,hogy visszafordultam. :) Kőszeg-Tömörd 15km... ez alatt szinte végig csak egy szintbe és végeláthatatlan, széles egyeneseken vitt az út. Semmi inger, semmi látvány csak fasor mindkét oldalon. Csak a fajtáik változott. Tömörd előtt kb. 4 km-el összeszűkült az út, már sokkal árnyékosabb volt. Annyira elbambultam a sok egyenestől, hogy nem vettem észre, hogy végre letér az útról a kék... :) 200m-el tovább mentem. Irány vissza... ez a kis letérő a Gradics-forráshoz vitt és egy Szent Ilona szoborhoz. Van itt egy Ilona-vár nevű hegy ami szerintem egy földvár volt valamikor... Innen már 10 perc volt Tömörd. Itt volt a mai első bélyegzőhely. Tömörd után egy darabig nyílt aszfalt majd árnykos széles út Kincsédpusztáig... onnan nyílt terepen kellett menni egy jó 2 kilométert!! nem tetszett!!! Bár ahogy leértünk erről egy kicsit visszasírtam mert jött egy rész ami ugyan árnyékosvolt de hajolva kellet benne mennem és rengeteg bogarat vertem fel!!! de ennek is vége lett. Elértem az Ablánci malom előtt található, szebb korokat megélt Vándortáborhoz. Az épületek megvannak de akkora gazban van minden, hogy alig látni tőle. Szomorú... 

Innen pár perc a következő pecsételőhely az Ablánci-malom evezetű csárda.... legalábbis az volt valamikor... ez is le van pusztulva de látni valami reményt, hogy lesz belőle valami mert a tetőt cserélték.... Azt tudtam, hogy kicsit problémás itt a pecsét megtalálása mert mások is mondták,most is keresgélte egy ember... most már ketten kerestük, igaz én kb. 3 perc alatt megtaláltam :) Pecsét és indultam is tovább. Egy rövid aszfalt aztán egy erős emelkedő a susnyásban de nem hosszú. Innen ismét hol nyílt terep, hol széles,nyílegyenes szakaszok váltakoztak.Nagyon nincs mit írni ezekről... egy fedett erdőben haladva erős kamilla illatra lettem figyelmes, a bozótos túloldalán a búzatábla szélén, egy kb. 10m széles és 1km hosszan kamilla volt ültetve. Nagyon erős illata volt, mire a végére értem már inhaláltam is :) 

A végére már elfáradtam egy cseppet... nemigazán népszerű szakasz ez sem, most én is megbizonyosodtam róla, hogy miért... le kell darálni... ezt is meg még kb. 70km-t innen is :) Szép a maga nemében, olyan mintha az Alföldön túrázna az ember... Ez is hozzátartozik.

39,37 km, kb. 300m szint. 8ó 55p

Kommentek
  1. Én