Tortúra65 2021

összegzés

Hosszas huzavona előzte meg az indulást....

A nevezésem megvolt korán, csak nem tudtam eldönteni,hogy menjek-e.

Az okok:

1. Fogom e bírni, mivel a szüret is nagyon elhúzódott, a futást is hanyagoltam a csípőm és egy elhúzódó köhögéses nyavalya miatt, és túrázni se mentem sokat az elmúlt időszakban.

2. A korábbi társam és éjszakai kísérőm se vállalta be most ezt a feladatot a munkahelye miatt.

3. Próbáltam egy 3.ik személyt keríteni (a végére legalább) de ő is más túrát választott....

Így nagyon elgondolkoztam rajta, hogy bevállaljam e teljesen egyedül, még sötétben is...

Pár nappal előtte már úgy voltam vele, hogy lesz ami lesz, megyek...

2021.12.18.

Hajnali 4kor indultam, 5.20-ra értem oda. Még akkor rakták ki a fiatalok a tortúra táblát. Pár ember lézengett még ott rajtam kívül. Sátorból volt a rajt az udvarról. Korán regisztráltam és ugyan 06.15.-re volt rajtidőm a papíromra 06.00.-t írtak... sebaj, mondtam, ezen már nem múlik... közben megjött az egri busz is, mindjárt felpezsdült az élet, hirtelen sokan lettünk. 06.00.kor kijött egy szervező és szólt hogy a 6órásiak indulhatnak... csak így? mondom, semmi pecsét semmi írás?... oda megyek hozzá, hogy szóljak neki, hogy nekem hivatalosan 06.15. a rajtidőm de 06.00.-t írtak a papíromra... azt mondja, hogy az nem számít,indulhatok hatkor... uzsgyi... el is rajtoltam. Az avalonig előkerestem a fejlámpát és be is vetettem magam az erdőbe.... Nem volt az a tömeg mint máskor... a felállás a szokásos: a futók elhúztak,a gyorsabb gyalogosok is szép lassan eltűntek szem elől... A fejlámpa kb. 7.10 felé került be a zsákba, ugyan még félhomály volt de a szép lassan vastagodó hótakaró már elég fényt biztosított a haladáshoz. A som-hegy az gyilkos volt szokás szerint itt megritkult a társaság is... :) lassan de biztosan felértem.... ezt leszámítva jó volt a sebesség. Tudtam,hogy ezt kell kibírni a többi megoldható. Mire felértem Bükkszentkeresztre már sütött a nap. Most a Nimród sörözőben volt az EP. 08.13.-ra értem oda. Ittam 2-3 pohár teát,magamhoz vettem 2 müzli szeletet és go tovább.

Most jött egy laza 5 km, lehetett pihenni. A falu végén még összefutottam 2 túraterápiás ismerőssel. Ők is innen indultak túrázni. Hollóstetőig jó volt a terep, egy helyen volt csak tiszta jég. Majdnem seggre is estem. Szarvas-kúti réttől jött a második gyilkos emelkedő ami kisebb megszakítással 1,8km hosszú. Itt azért jó páran leelőztek mivel az emelkedőket kíméletes tempóban nyomtam le.Ez volt a mai taktika: a meredeket lassan, a többit ahogy bírom. Ahogy felértem a Rejtekre és a Sugaróra ott már 20 cm hó volt. Néhol igen csak lassítva a haladást. De legalább hét ágra sütött a nap!!! A Vörös Meteor síházhoz 11.20.-ra értem oda. Most be tudtam ülni enni és inni... máskor ez teltház miatt nem sikerült... :) kb 15 perc és indultam is tovább.

A Faktor-rét az kb 4 km innen, de mivel mély hó volt és néhol jég is így 12.18.-ra értem oda. Itt egy Kódot kellett leolvasni. Go tovább Tar-kőre. Kb.5 km innen. Nagyon kevés versenyzővel taliztam... futók húztak el mellettem sokan, szerintem nem indultak most annyian mint régen... de mindegy. Mire a Tar-kőre értem addigra részben beborult az idő de most legalább tudtam csinálni egy panoráma videót. Volt kilátás!!! 13.28.-ra értem ide.

Go tovább Tamás-kútra. kb. 5-6km innen csak lefelé... de nem tudtam, haladni gyorsan mert eléggé csúszott... Toldi-kunyhótól már szinte nem is volt hó. Hereg-rét előtt összefutottam egy kollégával :) sétáltak :) Innen még egy rövid aszfalt és Tamás-kúton voltam. 14.45. volt. Jól haladok... Itt zsíros kenyér-tea kombó és mentem is tovább. Itt sem voltam 15 percnél tovább.... Viszont jött az a rövid de gyilkos emelkedő rögtön a ház után... mindig megbánom , hogy eszek előtte :) mindegy, leküzdöttük... Már az órát sűrűn nézegetem, hogy kb. mikor sötétedik rám... nincs nagy forgalom.... néha-néha leelőznek... én senkit :) A Völgyfő-házhoz már sötétben érek oda. Voltak benne! csodálkoztam is :) a múlt héten a teszt túrán idáig jöttem el, akkor még itt hó volt... most már nyoma se volt... Csendben baktattam a sötétben, hoztam magammal kis hangfalat,hogyha unatkoznék akkor hallgatok vmi zenét de nem kapcsoltam be... jól esett a csend :) szép lassan fogytak a kilométerek... 2 rövid de meredek kaptató volt ebbe a szakaszba, a 2.ik az már Várkút előtt, a Kövesdi kilátóhelynél volt. Ragyogó tiszta idő volt. A csillagok ragyogtak, Bükkzsérc, Cserépfalu, Bogács és Noszvaj fényeit nagyon szépen lehetett látni. Elidőztem volna itt még de haladni kellett... innen 15 perc volt a következő EP. 18.12.-re értem ide. Családias hangulatban megettem 3 zsíros kenyeret, ittam vagy 2 teát és indultam is a célba!

A cél kb. 11 km innen... rögtön egy meredek szakasz jött majd enyhe emelkedés az Eged-csúcs felé tartó elágazásig. Innen jön a fekete leves... meredek lejtő ami nagyon köves... Cserébe idén csodálatos kilátás Eger fényeire. 1-2 perc bambulás után gyűrtem tovább a köveket... Már nagyon nem esett jól a lábamnak... Fizikailag rendben voltam, nem görcsölt semmim de ezek a kövek rendesen kikészítették a vádlim és a bokám... Leérve a Csomós-tanyához vége lett a rossz útviszonyoknak, és mivel,hogy nem volt sár így a maradék 2 meredek emelkedőt és lejtőt is könnyedebben vettem mint az elmúlt 2 alkalommal. Beérve Egerbe leelőztem egy srácot... már messziről láttam, hogy előttem van s közeledek felé, az volt furcsa,hogy a lámpája összevissza cikázott... hát mikor megelőztem, rájöttem, hogy miért... totál alkohol szaga volt.... ez durva... ugyan melyik távon jött?? :) Az utolsó kilométerek nem igazán estek jól... aszfalt... bakancsban... hmmmm... A kis Dobó-tér mellett mentem el mert a szenátorház előtti rész és a Dobó tér tele volt emberekkel :) Advent... Aztán beértem a célba... egész jó időt mentem. 20ó.49 perc volt ekkor.... 14ó49p volt a szintidőm. Kb így számoltam, hogy 9-10 között érek be. Átvettem a jelvényt,oklevelet és a pólót, és már jött is a telefon , hogy tesóm itt van értem... Be a kocsiba és irány haza. Kellemesen elfáradtam.... a lábam egész jól bírta, kb. 2 napig volt furcsa a járásom :)

Jövőre ugyanitt, ugyanígy...

 

Kommentek
  1. Én